top of page
  • Forfatters billedeBritt – Adfærdsbehandler

Den gode aktivering af hvalpen



Det er vigtigt for hvalpens trivsel, at man overvejer hvordan man aktiverer den bedst mulig. Man skal både tage hensyn til dens psyke og fysik. For meget kan skade den, men for lidt kan også være til skade. Balancen er vigtig, men kan se ud på mange måder.


Socialiseringsperioden: Fra hvalpen er 3 – 12 uger, gør den sociale erfaringer, og de erfaringer vil have stor betydning for dens videre udvikling. Dette betyder at hvalpen skal have kontakt til andre hunde for at lære samhørighed med sin egen slags og den skal have kontakt til mennesker for at lære at knytte sig til os. Dog er det vigtigt at man ikke overdriver, det skal foregå i et roligt tempo, med en ting af gangen. Kontakten til mennesker skal være fysisk, dvs. røres ved og tages op osv. og altid positiv og dejlig. Denne socialiseringsperiode er den vigtigste i hvalpens liv, da det er her grundlaget for dens videre liv lægges.

Når man får hvalpen hjem, ofte 8 uger gammel, skal man langsomt i gang med socialiseringen og det er virkelig vigtigt at man følger op på det, resten af hundens liv, hvis man vil have at den er tryg ved andre hunde og mennesker. Husk dog på at det er vigtigt at det er søde og venlige hunde og mennesker.


Miljøtræning: Det er også vigtigt at man socialiserer hvalpen med omverden, for at forbygge usikkerheder ved f.eks. trafik, cykler, skateboards. Man kan med fordel gå små ture på p-pladser, sidde på en bænk og se på trafik køre forbi eller sætte sig med hunden uden for myldretiden i en gågade. Husk at alt denne socialiseringstræning, naturligvis altid skal være forbundet med dejlige ting, som mad, leg, klap og kæl.


Motion: Hvalpe skal ikke have motion, som sådan, da deres fysik ikke kan holde til det endnu, men de skal have oplevelser/socialisering i stedet. De må også gerne lege med andre hunde, lege i haven, lege steder hvor underlaget er ujævnt, så de får styrket led og muskulatur, men ikke gåture hvor de er drevet frem i snor, i vores tempo og den afstand vi bestemmer. Når de leger selv, bestemmer de også selv hvornår de vil holde en pause for at hvile. Hvalpe bliver meget nemt stresset, hvis man overaktivere dem og stress i en hvalp kan nemt give kronisk stress, som kan give voldsomme adfærdsproblemer.

En god tommelfingerregel, er at hvis hvalpen ikke kan finde ro, efter en aktivitet, var det for meget den har oplevet. Hvis hvalpen får for mange indtryk, kan den ikke falde ned, hvilket indikerer at den er overstimuleret. En god guideline til fysisk aktivering, er: 3 mdr. = 10 – 15 min om dagen, 4 mdr. = 15 – 20 min om dagen, 5 mdr. = 20 - 25 min om dagen. Forøg tiden med 5 min for hver måned hunden bliver ældre, til den er voksen. Lad være med at cykle eller løbe med hunden, indtil den er 2 år gammel, det er først der hunden er helt færdig udviklet så den kan klare det, uden at tage skade.

Har hvalpen haft en rigtig lang dag, hvor der er sket meget, skal man huske at give den helt fri en dag eller to efterfølgende, så den kan få ro, til at stresse ned igen, præcis som vi mennesker har brug for.


Hundetræning: Man kan sagtens starte til hvalpetræning med sin hvalp, når den er færdig vaccineret. Men vær dog påpasselig med ikke at overdrive træningen. Træn max 2 x 5 min om dagen, det er rigeligt for hvalpen kan lære nyt og ikke så meget den føler sig presset. Husk træningen altid skal være på hvalpens præmisser, med belønning for den rigtige adfærd, ikke straf for den forkerte. De fleste træningspladser bruger heldigvis positiv forstærkning i dag, så det gælder om at finde det sted, som man kan stå indenfor og har tillid til.

Man skal altid være god til at læse sin hund, så kan man finde den balance der passer lige til din hund. Hold øje med om hvalpen er rolig og kan finde hvile, når i er hjemme, om den er glad og begejstret når i laver noget sammen. Hvis hvalpen er hyperaktiv, kan den være overstimuleret og hvis den forsøger at undgå oplevelser der skulle være sjovt for den, kan den også være overstimuleret. Man kan nemt komme til at overstimulerer hvalpe, fordi man kommer til at tænke den som en ung eller voksen hund og hvalpe kan ikke klare nær så meget som en voksen hund. Tænk over, at man heller ikke overmotionerer små børn, men lader dem lege og opleve.


Vigtigst af alt, brug din sunde fornuft og husk på at det er en hvalp, som skal betragtes som et barn, så kan man måske bedre gennemskue hvad man bør gøre.


Vi starter hvalpe- og unghundetræningshold i Aalborg til januar 2020, læs mere om det her!

bottom of page