top of page
  • Forfatters billedeBritt – Adfærdsbehandler

Den perfekte hvalp

Den perfekte hvalp, findes den overhovedet? Og hvad er en perfekt hvalp? Er det hvalpen, der ikke gnaver i ledninger, ikke stjæler vores ting og er renlig? Eller er det hvalpen, der er tillidsfuld, rolig og lydig? Hvad er en perfekt hvalp?

Ja, for det første, findes der naturligvis ikke en perfekt hvalp, men der findes hvalpe, der er nemmere end andre, og der findes hvalpe, der passer bedre sammen med deres familie end andre. Hvorfor er det nu det er sådan?

En del af forklaringen ligger lidt i, hvilken race man vælger. Nogle racer er sværere end andre, men det er faktisk den mindste grund. Racen spiller mere ind, når hvalpen er ved at være unghund, men det er en helt anden snak til en anden dag.

En anden del af forklaringen er naturligvis opdrætteren. En hvalp behøver ikke have en fin afstamning og stamtavle for at være en dejlig hvalp, men en god opdrætter er vigtig. Hvis hvalpen ikke er blevet socialiseret med verden, har man en meget stor opgave foran sig, for at rette op på det. Ligeledes er det vigtigt, at den har fået den rette mængde stress. Med dette menes der, at den skal have været udsat for forskellige påvirkninger, men i den rette mængde, så den ikke er stress skadet allerede fra lille. God ernæring for hvalpen er også vigtig. Så kort sagt; vælg en opdrætter, der har tingene i orden, undersøg alt hvad man kan om opdrætteren og stil kritiske spørgsmål - husk google er din ven her.

Som med så mange andre ting med hunde, skal forklaringen også findes hos deres mennesker. Hvis man er opmærksom, når man nu møder en af de der nemme hvalpe, kan man faktisk ofte se det på deres mennesker. Rolige og milde mennesker får oftest også rolige og milde hunde. Har I tænkt over det før? Hunde bliver det, de lever i. Bor hvalpen i et hjem, hvor der er meget uro, stress og larm, bliver hunden også urolig, stresset og larmende. Prøv at lægge mærke til at hunde, der bor ved småbørnsfamilier, ofte er vildere end hunde, der bor ved ældre mennesker. Begge hjem kan være helt fine for hvalpen, men den bliver påvirket af begge dele.

Når man opdrager på sin nye hvalp, spiller det en meget stor rolle, hvordan man griber det an.

Der findes dem, der er meget hårde ved deres hund, ved at råbe, tage fat i dem og endda slå og sparke, og ja det kan da helt sikkert lære hunden, at den ikke må tisse inde, eller æde vores sko, men det har absolut også en bivirkning. Hunde, der bliver opdraget med frygt, er enormt stresset, de er usikre på mennesker, og i værste fald bliver de aggressive. Husk nu, at hunden bliver det den lever i. Det er et frygteligt liv for hunden, og man kan undre sig over, hvorfor man overhovedet ville have hund, når det er det liv, man tilbyder den.

Den kloge måde at opdrage hvalpe på er at udnytte, at de bliver det de lever i. Vi skal selvfølgelig vise hvalpen, hvordan den skal opføre sig. Vi skal vise den tålmodighed, omsorg, hensyn, ro og fred, så vil hvalpen hurtigt få lært, at det er sådan man opfører sig.

Det er også utrolig vigtigt, at man tager indlæringen af alle hvalpe opgaverne, meget stille og roligt. Vi vil så gerne have lært hvalpen, med det samme, at den ikke må stjæle vores ting, at den ikke må tisse inde, at den ikke må jage katten, at den ikke må hoppe op, osv. Hvis man går i gang med alle tingene på en gang, overbelaster vi dens lille hoved, og så forvirrer/stresser man den bare, og indlæringen bliver rodet for hvalpen. Vi skal vælge vores kampe, og tage en eller to ting ad gangen, og koncentrere os om dem i første omgang. Har man fx et gulv, der ikke er glad for hundetis, så starter man der, men så må man sørge for at holde sko og andre sjove ting, gemt væk i en periode. Når man så har hvalpen renlig, starter man med at træne, at hvalpen ikke må tage sko og andet. Et godt tip er at lave en prioriteringsliste.

Man skal sammenligne hvalpen med et barn, så kan man bedre forstå, hvad man egentlig kan tillade sig at forlange og forvente af sin hvalp.

Man kan mentalt sammenligne en hvalp på 2 måneder med et barn på 2 år, en hvalp på 3 måneder med et barn på 3 år……. En hund på 2 år kan sammenlignes med et barn på 20 år, altså en voksen.

Så får man et andet syn på, hvad man egentlig kan forlange af sin hvalp, for man ville jo ikke forlange et barn på 2 eller 3 år, at være helt færdig opdraget? Men man lærer dem, det der kan forventes at kunne i deres alder. Det tager ca. 20 år før et barn er færdigopdraget, og ca. 2 år med en hund.


bottom of page