top of page
  • Forfatters billedeBritt – Adfærdsbehandler

Den vigtige nej øvelse


Der er en stor misforståelse ude blandt hundeejere og det er at en hund er født med evnen til at forstå nej. Når man får en lille ny hvalp ind i familien, skal man altid huske at den er en helt blank tavle, altså skal alt læres, før hvalpen ved hvad vi mener. Kender i ikke den hund og ejer, hvor hunden ikke fatter et nej, før ejer brøler det ned i hovedet på hunden? Det er simpelthen fordi ejer har glemt at træne ordets betydning ind i hunden, og har i stedet lært hunden det gennem frygten der kommer når stemmerne bliver hævet, som får hunden til at fryse og derved stoppe med det den er ved.


Det er selvfølgelig rigtig brugbart at hvalpen forstår et nej, så vi kan stoppe den, hvis den er ved at komme galt afsted, så trænes det skal det, men på den rigtige måde.

Den kommer her:


· Giv hunden sele og snor på.

· Hav gode godbidder klar.

· Kast en godbid foran hunden og sig roligt nej når hunden forsøger at tage den.

· Brug en anden godbid til at lokke hunden med væk fra den godbid du kastede og beløn med godbidden i hånden, når hunden følger med væk.

· Det er vigtigt at man holder snoren tilpas kort eller kaster godbidden langt nok væk, så hunden aldrig får lov at tage den, når man har sagt nej.

· Gentag dette, indtil du kan mærke hunden egentlig søger dig, når du siger nej.

· Denne øvelse kan også laves med sko, puder og andet hunden gerne stjæler.

En anden vigtig øvelse er en VENT øvelse, som skal bruges, når hunden egentlig gerne må tage det den vil have, men lige skal vente af en eller anden årsag.

· Giv hunden sele og snor på.

· Hav gode godbidder klar.

· Kast en godbid foran hunden og sig roligt vent når hunden forsøger at tage den.

· Vent til hunden er faldet til ro og ikke kæmper for at komme hen til godbidden, så siger du værsgo og lader den tage godbidden.

· Denne øvelse kan man arbejde videre på, når de f.eks. skal have mad og ben


Det er vigtigt at skelne mellem nej og vent. Nej betyder alt de aldrig må tage/gøre det de er ved og vent betyder at de får lov lige om lidt.

Når man træner sin hund, er det vigtigt at man altid er tydelig, ellers forstår hunden ikke budskabet og samarbejdet slår fejl.


bottom of page