top of page
  • Forfatters billedeBritt – Adfærdsbehandler

Din hunds tandpleje

Hvornår har du sidst kigget din hund i munden? Selvom vi alle er blevet meget bedre til at kigge vores hund i munden, så kan vi blive endnu bedre. Det er nemlig vigtigt at komme tand- og tandkødssygdommene i forkøbet. Alt for mange hunde har tandproblemer, for de er nemlig eksperter i at skjule ubehag og smerte i mundhulen. Der skal meget mere til end en dårlig tand og en omgang tandkødsbetændelse før at viser tegn på smerte eller stopper med at spise sit foder.

Den bedste måde at forebygge disse tand- og tandkødssygdomme, er at skabe en god mundhygiejne ved at børste din hunds tænder. Ligesom du gør med dine egne tænder og tandkød.

Den plak som sætter sig på tænderne i løbet af dagen omdannes til tandsten i løbet af 12 – 24 timer, så det er derfor vigtigt at tandbørstningen bliver udført hver dag, hvis du skal reducere mængden af tandsten mest mulig!

Det er vigtigt at du bruger en blød tandbørste og du kan eventuelt bruge lidt hundetandpasta med en lækker smag, for at gøre det mere acceptabelt for hunden. De forskellige hundetandpastaer på markedet indeholder ikke de samme ingredienser, så deres evne til at bidrage med fjernelse af plak og dårlig ånde er derved forskellig. Nogle indeholder både enzymer og slibemiddel, og andre indeholder ingen af delene.

HUSK at du aldrig må bruge din egen tandpasta til din hund, da den indeholder flour, som er giftigt for hunde.


Alternativer Hvis du har opgivet tandbørstningen findes der andre alternativer, men de vil aldrig være ligeså effektive. Sørg derfor at holde øje med din hunds tænder løbende og få renset dem hos en dyrlæge, hvis dette er nødvendigt. De vil også lave en fuld mundundersøgelse og evt. tage røntgenbilleder af rødderne så den reelle tilstand kan identificeres.

Derudover er tyggeben/tyggepinde også en god måde til mekanisk rensning af tænderne. Hold dog øje med hvordan din hund tygger på dem og hvor lang tyggetid der er i dem, da mange tyggeben er for bløde til at give en effekt. En god lang tyggetid hvor hunden bruger sine kindtænder giver som ofte en god rensning af tænderne.

Der findes også en række andre produkter på markedet bl.a. tørkost der er udviklet til at modvirke dannelsen af tandsten.


Hvilke sygdomme er det vi gerne vil undgå? Hunde kan få en lang række problemer i mundhulen. Nogle af dem er dog hyppigere end andre. Det drejer sig om: tandkødsbetændelse, mundhulebetændelse, periodontitis, paradontose, caries og epulis (vildtvoksende tandkød). De mest hyppige er markeret.

Nogle hunderacer er mere disponeret end andre. Jo mindre plads der er i hundens mund, jo tættere sidder tænderne og det danner god grobund for at tandsten udvikles. Så ved at forebygge disse problematikker med daglig tandbørstning og effektive tyggeben er du godt på vej til en sund mund.

bottom of page