Britt – Adfærdsbehandler
Hvalpens første nytår

Vi er mange der har oplevet at have en hund, som er frygtelig angst når der fyres fyrværkeri af og det er bare ikke sjovt. Nogle hunde bliver fuldstændig hysteriske og farer rundt og gør, mens andre bare kryber sammen, savler og ryster af skræk. Det er frygteligt at se sin hund i den tilstand. Desværre slipper vi nok aldrig for fyrværkeriet, så derfor må vi gøre det næst bedste, hvilket er at arbejde aktivt med hunden, så den lærer at det ikke er farligt. Når skaden først er sket, er det en meget lang proces at rette op på, så det bedste er forebyggelse.
Det absolut bedste, er at starte med træningen, når hunden stadig er hvalp og i god tid før nytår. Der skal arbejdes med både lyd og lys.
Man kan finde lydene på Youtube, som man kan afspille ved svag styrke i starten og øge lyden stille og roligt over tid. Det er vigtigt at bemærke i denne træning, at hvalpen aldrig må blive bange, lyden skal bare være en svag ligegyldig baggrundsstøj i starten. Skulle det ske, at man kommer til at skrue for højt op, så hvalpen bliver bange, skruer man hurtigt ned igen og træner videre på et lydniveau som hunden er okay med og venter med at skrue mere op. Efter som hvalpen bliver mere vant til lydene, øger man styrken på lyden og man flytter rundt på afspilleren, for at undgå at hvalpen gennemskuer hvor lyden kommer fra, for torden og fyrværkeri kommer også fra forskellige retninger. Med tiden skal afspilleren flyttes udenfor et vindue også, så lyden kommer udefra, som fyrværkeri og torden naturligt gør. Når lydene spiller, leger man med hunden eller giver den et lækker ben., så hunden lærer at forbinde lydene med noget positivt. Er det en lidt usikker hund, må man gerne lege lidt vildt med den, da det nemmere holder hvalpens fokus ved legen, fremfor lyden.
Lys træningen foregår på lidt samme måde. Her kan man få forskellige farvede pærer, som kan styres med en app på telefonen, så man kan imitere lyset fra fyrværkeri. Start med at have det inde og træn det, men senere bruges det uden for et vindue. Start med at træne det i dagslys, og ændre senere til mørke. Hvalpen vil ikke have så svært ved at finde sig i lyset, men det skal stadig trænes, for det vil blive forbundet med lydene som er det farlige.
Træning med lyd og lyd, starter hver for sig og sættes først sammen, når hvalpen er helt okay med begge dele.
Man kan med stor fordel, have en anden hund på besøg til leg, under denne træning, men det forudsætter at det er en hund, der absolut ikke er bange for fyrværkeri og torden. Hvalpen vil støtte sig op af den anden hunds adfærd og hurtigt se at den ikke er bange, hvilket er super brugbart.
Hvad gør man så selve nytårsaften? Ja, det er jo der det er værst. Har man haft mulighed for at træne forud, er man godt rustet, men stadig bør man tage nogle forbehold, da en grim oplevelse nytårsaften, kan sætte dybe spor for hvalpen.
· Sørg for at få luftet hvalpen godt, mens der stadig er lyst, hvor der ikke fyres så meget af og hold ALTID snor på hunden, når der er risiko for fyrværkeri. En god lang, men rolig tur, så hvalpen er træt til aften.
· Undgå at lade hvalpen komme ud når der fyres af, men luft for sidste gang, ganske kort, ved 18 tiden hvor de fleste er inde og spise.
· Rul for vinduerne og spil gerne lidt højt musik, for at kamuflere lys og lyd udefra.
· Opfør jer som vanligt, se tv, lav mad og ignorer fyrværkeriet. Lad ALDRIG hunden være alene, men hav dog gerne gæster, hvis det er rolige mennesker.
· Hvis hvalpen har interesse for det, kan det få et lækkert kødben at gnave i.
· Giv hvalpen adgang til gemmesteder og rum hvor den er tryg, men hvis den løber forvirret rundt, skal man begrænse området den kan være i, til det rum i er i.
· Forsøg aldrig at trøste hunden. Hvis du sidder med hvalpen og knuger den til dig, vil den tro at du også er bange, hvilket vil forstærke dens frygt. Hvalpen må selvfølgelig gerne kunne komme til dig, men opfør dig som du normalt ville gøre, hvis den kommer til dig og vil have lidt omsorg.
· Har man et sted, som hvalpen kender og er tryg, hvor der ikke fyres så meget af, kan man tage derhen. F.eks. et sommerhus eller ved familie på landet, men det skal dog være et sted hvalpen er vant til at komme, ellers kan det skabe mere stress og utryghed.
· Der findes forskellige natur præparater, som har en beroligende og angstdæmpende effekt på hunde, dem kan man også prøve sig frem med, hvis man har en mistanke om det kunne være nødvendigt. Jeg kan nævne Adaptil, som fås som halsbånd og til at stikke i stikkontakten, dem har jeg rigtig gode erfaringer med, men andre kan også være gode. Snak med dyrlægen om dette. Undgå dog direkte sløvende præparater, da de kun sløver kroppen og ikke angsten.
Denne træning skal holdes ved lige, selvom man får en god aften og hvalpen ikke bliver bange. Nogle hunde får først udviklet angst for fyrværkeri, ved deres 2. eller 3. oplevelse med det. Træn igen op til næste nytår og året efter, for en sikkerhedsskyld.
Har aftenen været en dårlige oplevelse for hvalpen, kan man melde sig på et hold hos os, hvor vi aktivt træner problemet hele det næste år, frem til næste nytårsaften. Læs mere her!