top of page
  • Forfatters billedeBritt – Adfærdsbehandler

Lær din hund at være alene hjemme


Det er altid en rigtig god ide at træne alene hjemme, på den helt rigtige måde, fra starten man har hunden eller hvalpen. Den rigtige træning, er nøglen til succes og hvem ønsker sig ikke, at hunden kan være alene uden at være ked af det, eller ødelægge hjemmet.


Det er vigtigt at understrege, at det er de færreste hunde, der kan lære at være alene hjemme på 1 uge eller 2. Det sker at nye hundeejere kun lige har taget fri i nogle få dage eller en uge, så starter arbejdet igen. For nogle hunde er det en katastrofe, for så skal træningen gå meget hurtigere end hunden (især hvalpe der slet ikke har prøvet at være alene) kan klare og man får lavet et traume, som kan være meget svært at rette op på. Hvis dette er tilfældet, bør man søge hjælp til pasning i starten, indtil træningen kan udføres på en passende måde. Har man ikke venner eller familie der kan hjælpe, kan man finde en hundedagpleje eller hundepension der kan hjælpe.1. Vi skal være gode til, at lære hunden adskillelse, allerede samme dag, vi får hunden hjem. F.eks. kan man undlade at lade hunden gå med, når man er ude på badeværelset, man kan lade hunden blive inde, når man er ude med skraldet. Altså, efterlad hunden i kort tid, for så at vende tilbage til den. Dette lærer hunden at du altid vender tilbage når du går fra den. Gør det mange gange om dagen, men ganske kort i starten.


2. Husk på, at du skal gå meget langsomt frem med at øge tiden du er væk. Øg tiden med 1 – 2 min. om dagen, over mange dage, hold godt øje med hundes reaktion, sæt evt. et kamera op, for at se hvad der sker, når du er væk. Det, det gælder om, er at du altid skal være tilbage hos hunden, inden den begynder at blive ked af du er væk. Det er altafgørende at hunden ikke oplever at blive bange og utryg igennem træningen, men skulle det ske, tager man noget tid af igen og går mere forsigtigt frem.


3. Hav gerne nogle enkelte ritualer, inden du går. Ikke noget langtrukket farvel, men ganske enkelt give f.eks. hunden et tyggeben og sig farvel og forlad så hunden. Det er godt for hunden at kunne forudse hvornår du går, så den ikke pludselig bliver overrasket over at være forladt.


4. Lad endelig være med at aktivere eller gå med hunden, lige inden du går. Det skal gerne være sådan at hunden er helt rolig og afslappet, når du forlader den. Alt aktivering skal være afsluttet 30-60 min. før du går.


5. Man kan efterlade hunden med et lækkert ben, legetøj den kun får i forbindelse med denne træning, en t-shirt du har sovet med samme nat, men vær naturligvis opmærksom på at hunden ikke kan komme til skade med nogle af tingene.


6. For nogle hunde, er det bedst at have hele hjemmet, for andre er det bedst at have lidt plads. Nogle vil gerne kigge ud af vinduet, hvor andre bliver stresset af det. Her må man prøve sig frem og finde ud af hvad der er bedst for netop din hund.


7. Ryd løse ting væk, så der ikke ligger ting hunden ikke må gnave i. Det er sådan med hunde, at når de er ængstelige, vil de gerne tygge i ting, fordi det beroliger dem. De tygger IKKE i ting for at være provokerende eller fordi de er utilfredse med at være alene, de gør det fordi de er bange og utrygge.


8. Skæld ALDRIG hunden ud, hvis den har lavet ulykker, når du kommer hjem. Hunden vil lære at forbinde din skæld ud med din hjemkomst og det kan gøre hunden endnu mere ængstelig ved at være alene, fordi den frygter at du kommer hjem, hvilket vil forværre problemet.

bottom of page