top of page
  • Forfatters billedeBritt – Adfærdsbehandler

Labrador retriever


Labradoren er en af de mest almindelige hunde i Danmark og det er der god grund til. Labradoren er en rigtig god hund, til den aktive familie. Labradoren er oftest imødekommende, tillidsfuld, energisk, legesyg, mild og kærlig. Der skelnes mellem den gamle og den nye type, i den nye er der formel 1, som gør den langt mere energisk end den gamle type. Denne beskrivelse er primært rettet mod den nye type, da det er den man typisk oplever i dag.


Overvejer man en labrador, skal man dog være opmærksom på at det faktisk er en brugshund/jagthund. Denne race bliver desværre ret ofte misforstået til at være egnet til udelukkende at være familie hund, hvilke de færreste af dem kan finde ud af, de skal absolut ”bruges til noget”, for at fungere godt i hjemmet. Man kan bruge en labrador til alt hvad men selv har lyst til, da de er virkelig trænbare og ivrige efter at få opgaver. Man kan nævne jagt, agility, spor, lydighed osv. osv. osv., der er faktisk ikke grænser hvad labradoren kan og vil, så man vælger bare det man selv syntes kunne være sjovt.

Fordi mange overser labradorens store behov for aktivering, er det faktisk også en af de racer/blandinger her af, som man ser flest af på internaterne og det er ofte fordi de er blevet for svære at styre.


Labradoren er oftest også rigtig god til børn, hvis det ellers er børn der kan holde til dens energi og størrelse, for den er ofte så glad at det er svært for den at forholde sig roligt blandt børn.


Så det er vigtigt med god træning og rigtig aktivering, helt fra starten, så får man en fantastisk familiehund.


Størrelse:

Tæver: 55-60 cm og 25-32 kg

Hanner: 57-62 cm og 29-36 kg.


Helbred:

Som mange af de større racer, har labradoren også tendens til at udvikle hofte og albueleddysplasi. Den har også tendens til at få øjensygdomme som grå stær og progressiv retinal atrofi.


Eget hjem:

En labrador passer ind i en familie der kan lide at bruge tid på deres hund, en aktiv familie der gerne går lange ture og har tid til at gå til træning . Børnefamilie med lidt større børn vil være det bedste, både fordi labradoren måske kan være for voldsom til små børn, mens den er ung, men også fordi større børn kan være med til at aktivere hunden.


Temperament:

En venlig hund, som meget sjældent opleves aggressiv. Meget imødekommende over for alle, både mennesker og andre hunde, nogle gange i sådan en grad, at det kan virke voldsom.


Behov for aktivering:

Labradoren har et stort behov for aktivering, det er vigtigt for den at bruge sit hoved, have opgaver i livet. Får man ikke aktiveret den nok, får man nemt en hund der bliver destruktiv og kravler på væggene pga. overskudsenergi.


Energiniveau:

Højt energiniveau og vil have det hele livet.


Pelspleje:

Labradoren kræver ikke en masse pelspleje, men i fældningsperioden kan den være en god ide at give den et bad og gnubbe pelsen godt igennem med en gummi børste, som kan tage de hel del af de løse hår, da den kan fælde en meget.


Livet ifølge labradoren:


SKALVISNARTUUUUDDDD?HVAHVAHVAHVA? KOMNUKOMNUKOMNU.(Hunden hopper gerne rundt på gulvet, med glæde og begejstringen lysende ud af øjnene, hundesnoren i munden og bare klar på alt).


HVADSKALVINUUUU? HVAHVAHVAHVAHVA? (Hver gang en aktivitet slutter og en ny bør begynde)


AHHHHHMENNESKERJEGKANKYSSEPÅ…… (gerne efterfulgt af en fysisk nedlæggelse af det menneske som labradoren mener har fortjent kærlighed.


JUBIIJUBIIJUBIISAGDEDUMAAADDDDJEGKOMMERNU.!!!!! (savl løber kraftigt ud af munden og der er max 2 poter på gulvet ad gangen. Der kan undslippe lyde, som ikke burde komme fra en hund)

bottom of page