top of page
  • Forfatters billedeBritt – Adfærdsbehandler

Renlighed


En af de ting, vi gerne vil lære vores hvalp, er renlighed. Det er ikke så hensigtsmæssigt med en hund, der ligger små overraskelser rundt omkring i hjemmet, som vi naturligvis finder om natten med vores bare fødder. Dem med robotstøvsugere, skal også lige være varsomme med at lade dem køre uden opsyn, i den periode hunden ikke er renlig, det kan udvikle sig til noget ret mystisk noget.

Vi sætter gerne ind med renlighedstræning som noget af det første, når hunden kommer hjem, hvilket er rigtig fint, hvis bare det bliver gjort på en tålmodig og positiv måde.

Den første tid man har hunden, skal man med den ud, hver eneste gang den er ude, for at belønne med en godbid og ros, hver gang den tisser og pøller udenfor. Det er rigtig vigtigt at man er der, og roser i det den går i gang med at lave noget og efterfølgende giver en godbid, når den er færdig. Gentagende og konsekvent belønning for at tisse og pølle ude, øger sandsynligheden for at den igen vil gøre det ude.

Hvis det er en hvalp man har fået, skal man huske på, at deres evne til at holde sig, er meget lille, så man skal ud med den meget ofte. En tommelfingerregel, siger at de skal ud med det samme, når de har drukket, når de har spist, når de har sovet og når de har leget. En voksen hund, kan gå lidt længere i mellem tisseturene, men max 1 time. Med tiden, når man er sikker på hunden har forstået budskabet, trapper man ned med godbidderne, så den ikke får det hver gang, men rosen fortsætter man med.

Det gælder hele tiden om at komme hunden i forkøbet, så man er ude med den, før den kommer i tanke om at den skal af med noget. Hvis hunden f.eks. tisser inde, 50 % af gangene, udvander man den indlæring man laver ved at belønne ude.

Er uheldet ude og hunden tisser inde, må man endelig ikke skælde den ud. For det første, forstår hunden ikke at man skælder ud fordi den tisser inde, så det hjælper ikke noget. For det andet, kan man meget nemt risikere at hunden bliver utryg/bange for at tisse foran en, hvilke kan gøre renlighedstræningen besværlig. Det kan også ske at hunden begynder at gemme sig, når den skal af med noget og det er bare rigtig øv, at kunne lugte pøllen, men ikke finde den.

En del hunde, har en tendens til at finde bløde steder at tisse og pølle, hvilket ofte betyder at det går ud over tæpper, dyner, måtter og andet der måtte være tilgængeligt på deres vej, som kan minde om en græsplane, så det er altid en god ide at fjerne sådanne ting, indtil hunden er renlig, så slipper man for ekstra vask hele tiden.

De hunde der aldrig rigtig får lært renlighed, har ofte ejere som ikke helt har gennemført træningen, men er stoppet med at gå ud med hunden for tidligt, eller har måske slet ikke gjort det. Men det er aldrig for sent at starte forfra og få lært hunden det. Dog er der en tendens til at små hunde har lidt længere om at få det lært, men den rigtige træning skal nok hjælpe dem på vej.

Har man en lille hund, som er følsom for vind og vejr og derfor ikke vil være ude når der regner eller blæser, kan man også lære dem at gå på en tissemåtte. Man kan købe sådan en underlag, som er konstrueret som en ble og kan suge en del væske. Man sætter ganske enkelt hunden på underlaget, når man vurderer den skal tisse, og roser og belønner når den kommer af med noget. Disse kan også bruges når hunden skal være alene, og det kniber med at holde sig i længere tid, men vær dog sikker på hunden ikke æder underlaget, inden i går fra den.


Med tålmodighed skal hunden nok få det lært.

bottom of page