top of page
  • Forfatters billedeBritt – Adfærdsbehandler

Vaccination af din hund


Vaccinationerne din hund får som hvalp er med til at opbygge dens immunforsvar, og ved at overholde vaccinationsanbefalingerne fra din dyrlæge, opretholder du immunforsvarets evne til at genkende de sygdomme der vaccineres for i din hunds levetid.

En vaccine indeholder nemlig et antigen (eller flere), som er selve den virus eller bakterie der skal beskyttes imod. For at antigenet er brugbart til at anvende i en vaccine dræbes eller svækkes den inden. Udover antigenet er der tilsat adjuvans og diverse andre hjælpestoffer. Adjuvansen er med til at fremme virkningen af vaccinen i hundens immunforsvar, ved at forstærke immunforsvarets reaktion.

Formålet med at forstærke immunforsvarets reaktion, er at immunforsvaret hurtigt skal begynde at danne en masse antistoffer og huskeceller. Disse bruges til at holde immunforsvaret opdateret, så det kan genkende et eventuelt fremtidigt møde med en sygdom. Når immunforsvaret allerede kender til sygdommen, vil det have en kæmpe fordel og kan derved bekæmpe den, inden den får lov at overtage kroppen. Det tager ca. 2 – 4 uger før, at hundens immunforsvar har dannet sine antistoffer mod sygdommen ved indgivelse af vaccinen. Tiden afhænger af hundens alder og hvor godt et immunforsvar den i forvejen har.

Når du får din hund vaccineret, bidrager du til den generelle sundhedstilstand blandt alle hunde i Danmark og er med til at minimere sygdomsudbrud. Du sikrer samtidig din hunds evne til at overvinde en farlig sygdom, hvis den i sit liv kommer i kontakt med den.

Du kan her få et overblik over hvilke vacciner der anvendes her i Danmark, og hvilke sygdomme de beskytter imod:


*Zoonose betyder at sygdommen kan smitte til mennesker. Ofte er Pi-delen kombineret med DHP i samme vaccine, så den hedder DHPPi. Det vil sige at hunden får den ene del af kennelhostevaccinen med i denne. Kennelhostevaccinen består af to antigener: bakterien Bordetella Bronchiseptica og virussen Parainfluenza. Derudover er der en vaccine mod tre stammer af bakterien Borreliose som overføres af flåter, men der anbefales at hunden beskyttes med et flåtmiddel, da flåter huser mange andre sygdomme som kan overføres til hunden.

bottom of page